ISO 45001:2018’e Giriş
2018 yılının Mart ayında, ISO (Uluslararası Standardizasyon Örgütü), iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri için ISO 45001:2018 standardını yayınladı. Uluslararası Standardizasyon Örgütü, yeni ISO 45001:2018’in, önümüzdeki birkaç yıl içinde OHSAS 18001’in yerini kesin iş sağlığı ve güvenliği standardı olarak alacağını belirtti. ISO 45001:2018, yeni ve farklı bir standarttır, bir revizyon veya güncelleme değildir.
ISO 45001:2018 Nedir?
ISO 45001:2018, standardın uygulanması için rehberlik de dahil olmak üzere, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri için gereklilikleri ortaya koyan bir Uluslararası Standarttır. Standart, organizasyonların İşçi Sağlığı ve Güvenliği (İSG) performanslarını iyileştirmek için işçi yaralanmalarını ve kötü sağlık durumlarını önlemek ve güvenli ve sağlıklı bir iş ortamı sağlamak için proaktif adımlar uygulayarak yöntemleri tanımlar. Standart, bir organizasyonun içeriğine hitap eden bölümleri ve sağlam bir İş Sağlığı ve Güvenliği yönetim sistemini planlamak, desteklemek, işletmek ve değerlendirmeyi içerir. ISO 45001:2018 metodolojisi, ürün ve süreç kalitesini geliştirmek için onlarca yıldır kullanılan PDCA (Plan, Yap, Kontrol Et, Hareket) sürecini kullanır. Standart, işçi sağlığı ve güvenliğini yönetmek ve iyileştirmek için aynı proaktif yaklaşımın nasıl kullanılacağını açıklamaktadır.
Yeni ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği standardı, kurumlara İSG performanslarını iyileştirmek için tek, net ve odaklı bir yaklaşım sunmaktadır. Standart, kuruluşların çalışanlar ve ziyaretçiler için daha güvenli ve daha sağlıklı bir iş ortamı sağlamasına olanak tanır.
Organizasyonlar sadece güvenliği değil, aynı zamanda kişinin fiziksel ve zihinsel sağlığı ve refahının tüm yönlerini de içerebilecek risk faktörlerini tanımlamak ve azaltmak için çabalamalıdır. ISO 45001:2018, etkin bir İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminin geliştirilmesi için tüm temelleri kapsayan kapsamlı bir standarttır.
Dünyadaki bir pazarda rekabet gücünü korumak için şirketler, ahlaki ve yasal sorumlulukların ötesinde, maliyetleri düşürmenin yollarını arıyorlar. İncelenen bir maliyet, işyeri yaralanmalarının ve hastalıklarının maliyetidir. ISO 45001:2018 uyumlu bir İş Sağlığı ve Güvenliği yönetim sisteminin uygulanması, bir organizasyonun iş sağlığı ve güvenliği performanslarını sistematik olarak geliştirmesini sağlayabilir. ISO 45001:2018 metodolojileri şunları destekler:
ISO 45001:2018 yöntemlerini kullanarak etkili bir İSG yönetim sisteminin başarılı bir şekilde uygulanması, bir kurumun işe güvenli bir yer olduğunun tanınmasını ve itibarını kazanmasını sağlayabilir. Buna ek olarak, sağlam bir İSG yönetim sisteminin uygulanması, daha az sayıda vaka, personel devamsızlığı, çalışanın cirosu, azalan aksama süreleri ve sigorta primlerindeki indirimler ile sonuçlanmalıdır.
Sorularınız ve Başvuru İçin Lütfen Formu Doldurun
Akademi belgelendirme 2005 yılında bu sektörün ilk uzmanlarından olan Metin Şimşit ve Dr. Yılmaz Sezer tarafından kurulmuştur. Genel faaliyet alanları olarak belgelendirme, denetim, eğitim ve gözetim hizmetleri vermektedir.
www.a-belge.com sitesinde bulunan tüm içerikler, Akademi Belgelendirme’ye aittir. İzinsiz kullanılamaz.